sâmbătă, 30 octombrie 2010

PAINE CU TARATE(reteta video)

La noi in casa brutarul sef este sotulica.
Astazi a incercat sa faca paine cu tarate de grau. Si a iesit foarte buna.
Reteta(pentru masina de facut paine):
520 gr faina alba de grau
100 gr tarate de grau
320 ml apa
2 lingurite sare
1+1/2 lingurite drojdie uscata
2 linguri ulei masline
Masura de sare si drojdie este lingurita din dotarea masinii de paine.
Ordinea este: apa, uleiul de masline, sarea, faina alba amestecata cu taratele si drojdia.
A folosit programul 3 al masinii de paine(3 ore si jumatate)


vineri, 29 octombrie 2010

CREMA DE ZAHAR ARS CU MERE SI BISCUITI

Nici nu mai stiu cand am mancat ultima data crema de zahar ars. In copilarie. Bunica mea facea des si asa reusea sa nu ne mai auda gura toata ziua!

Pentru aceasta reteta este nevoie de: 6 oua, 200 gr zahar+6linguri, 1 l lapte, 4 plicuri zahar vanilat,mere si biscuiti.
Eu am facut doar jumatate de portie.
Am inceput cu caramelizarea a 3 linguri de zahar.

Dupa ce s-a topit zaharul, se intinde pe peretii vasului in care se face crema de zahar ars.
Zaharul nu trebuie lasat prea mult la topit pentru ca va avea un gust amar.
Se lasa la racit. Pe cum se va raci, va crapa, dar nu este nici o problema.

Intre timp se bat cu mixerul cele 3 oua.

Se adauga 2 pliculete de zahar vanilat, 100 gr zahar si se mai bate pana se topeste zaharul.

Apoi se adauga laptele(1/2 l lapte).

Peste zaharul caramelizat se pune un rand de felii de mere curatate de coaja

si biscuiti.

Compozitia de lapte se toarna peste biscuiti. Acestia se vor ridica si vor forma baza tortului.
Cand voi mai face aceasta reteta, o sa pun mai multi biscuiti.



Cuptorul se incalzeste foarte bine inainte. Se coace pentru aprox.40 minute.
Se lasa la racit si apoi se rastoarna pe un platou.
Astfel biscuitii vor fi jos, iar merele in partea de sus.

Asa a aratat felia mea.
BUUUUUUNA!

miercuri, 27 octombrie 2010

CIORBA DE LEGUME(reteta video)


Saptamana trecuta vru sa dea raceala peste mine, dar i-am pus bete in roate. Miere cu propolis, multa lamaie si o ciorba simpla de legume.



Am pus apa la fiert. Cand a inceput sa fiarba am adaugat legume puse la congelator(morcovi, pastarnac, gogosari, fasole galbena, mazare, buchetele de conopida, rosii taiate cubulete, toate impreuna cu cateva frunze de leustean-in pachete de 500 gr). In timp ce legumele erau la fiert, am curatat si taiat cubulete cativa cartofi. I-am adaugat in ciorba, am condimentat cu vegeta, sare si piper. La sfarsit am mai daugat cateva frunze de patrunjel si am acrit ciorba cu zeama de lamaie. Poate veti spune" ce ciorba este asta? Buna, va zic eu. Incercati.

duminică, 24 octombrie 2010

CORNULETE PUFOASE

Cornulete simple, numai bune pentru micul dejun. Langa o cafea sau o cana de lapte, sunt foarte bune. Si raman moi si a doua zi (ca mai multe zile nu au apucat!!!)
Ingrediente pentru 16 cornulete: 500 gr faina, 8 linguri ulei, 100 gr zahar, o lingurita de sare, 200 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilinat, un cub de drojdie proaspata(25 gr), un ou pentru uns

Laptele se incalzeste putin. Se adauga foarte putin zahar, drojdia faramitata

si se presara faina. Se lasa sa dospeasca drojdia.

Intre timp se pregateste aluatul din 500 gr faina, zaharul, sarea,
cele 2 pliculete de zahar vanilinat,
8 linguri de ulei(eu am folosit ulei de masline).
Laptele cu drojdia se adauga peste, si se framanta bine de tot
pana aluatul nu mai ramane pe degete.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit o ora.
Se taie aluatul in doua. Fiecare bucata se intinde in forma de cerc si se imparte in 8 bucati
Fiecare bucata se ruleaza in spre varful triunghiului.
Cornuletele se ung cu ou batut. Se coc pentru aprox.30 minute.
Aceste cornulete se pot umple cu dulceata, crema de ciocolata, nuci etc. Dar noua ne plac asa.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

CLATITE UMPLUTE SI SOS DE MARAR(reteta video)

In aceasta sectiune va voi prezenta cateva retete video realizate in bucataria bunicii mele, o gospodina desavarsita si o bunica de nota 10.



Nu am crezut ca vor fi asa de bune aceste clatite. Iar sosul de marar a fost declicios.
Ingredientele acestei retete sunt:
-pentru clatite: faina, un ou, un varf de cutit de praf de copt, sare, lapte si apa
-pentru umplutura: o ceapa taiata marunt, un ardei rosu taiat cubulete, o conserva de ciuperci tocate marunt, sunca taiata cubulete, porumb la conserva, vegeta, ulei, patrunjel
-pentru sosul de marar: jumatate de legatura de marar, ulei, o lingura faina, 3 linguri smantana, lapte si sare
Prima data s-au pregatit clatitele. Cred ca toata lumea stie sa faca clatite, asa ca nu mai prezentam modul de realizare. Trebuie doar sa precizez ca se fac putin mai groase.
Apoi se pregateste umplutura: in putin ulei se caleste ceapa cu putina vegeta, apoi se adauga ardeiul. Se lasa pana se inmoaie bine. Se adauga ciupercile, dupa vreo 5 minute sunca, iar la sfarsit porumbul si patrunjelul. Nu se adauga nici un strop de apa. Se lasa la racit.
Se umple clatitele si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Pe fiecare clatita se pune putina smantana. Se tin la cuptor pentru jumatate de ora.
Intre timp se pregateste sosul de marar: intr-o oala cu putin ulei se pune mararul, apoi o lingura de faina si 3 linguri de smantana. In momentul in care se pune faina si smantana, oala se trage de pe foc pentru a nu se face cocoloase. Dupa ce s-a amestecat bine, se pune inapoi pe foc si se adauga laptele putin cate putin pana ajunge la consistenta dorita. Acest sos nu trebuie sa fie gros. Se condimenteaza cu sare.
Dupa jumatate de ora de tinut la cuptor, peste clatite se adauga sosul de marar si se mai tine la cuptor pentru 5 minute.
Pofta buna!

joi, 21 octombrie 2010

RULADA DE PORC CU CIUPERCI SI MOZARELLA

Imi place atunci cand nu trebuie sa stau langa aragaz sa fac mancare. Bag la cuptor si pot face si alte treburi. Asa ca, o rulada din cotlet, ciuperci si mozarella, alaturi de cartofi, a fost cel mai usor de facut.

Cotletul trebuie taiat ca o carte si batut. Daca este prea groasa carnea, se face mai greu.

Ciupercile le-am preparat inainte cu putin unt, marar, patrunjel, usturoi, ceapa, vin alb, sare si piper.

In untul topit am calit putin ceapa si usturoiul.

Apoi am adaugat ciupercile. Nu am adaugat apa.
Peste vreo 5 minute am pus vin alb si am lasat sa fiarba pana s-a evaporat(cu capacul pus pe oala)

Dupa ce s-a facut putin sos din ceapa si vin, am condimentat cu sare si piper si am pus marar si patrunjel tocate marunt. Totul a mai fiert putin.

Si acum urmeaza realizarea ruladei.
Peste cotlet am pus un strat de pasta de gogosari pusa la borcan pentru iarna(macinati si fierti pana a ramas un sos mai gros).

A urmat un strat de ciuperci,

cateva felii de sunca

si mozarella.

Am rulat carnea cat mai strans si am condimentat-o cu ierburi de provance. Fara sare si piper deoarece are umplutura. Pasta de gogosar care a iesit pe lateral, am pus-o peste carne. Nimic nu se arunca, totul se refoloseste!!!

Intre timp, sotulica a curatat niste cartofi(diviziunea muncii!!!). I-a condimentat cu boia dulce, sare, piper si ceva usturoi pisat. I-am pus alaturi de carne, putina apa si ulei. Am acoperit cu folie de aluminiu si totul a mers la cuptor pentru o ora. Apoi am scos folia si am mai lasat sa se rumeneasca vreo 20 minute.

Iar planul meu de a face altceva in timp ce rulada sta in cuptor, a esuat.
Pana la urma, m-am uitat la televizor!!!

Si, istovita de cat m-am uitat la TV, m-am pus sa mananc ceea ce am facut.



marți, 19 octombrie 2010

FURSECURI VANILATE

Am gasit intr-o revista culinara o reteta de fursecuri. Si mi s-a facut o pofta...ca nu mancasem de mult.
Fursecurile sunt numai bune la micul dejun langa cafea sau lapte.
In copilarie, in fiecare dimineata savuram o cana de ceai sau lapte cu biscuiti.
Fursecurile imi amintesc de acele dimineti.

Ingrediente: 500 gr faina, 250 gr zahar pudra, 200 gr margarina,
1 plic praf de copt, o sticluta de esenta de vanilie, 2 oua.
Pentru a le da forma am folosit un aparat special pentru aluat moale.
Si incepem: zaharul pudra se amesteca cu margarina. Eu am topit-o, dar data viitoare o voi lasa sa se inmoaie putin.



Apoi se adauga pe rand cele 2 oua si se amesteca pana se omogenizeaza.

Esenta de vanilie...

si faina in care am adaugat praful de copt.

Aluatul se framanta putin si se lasa la frigider pentru jumatate de ora.

Am taiat aluatul felii mai groase...

si am umplut tubul aparatului de fursecuri.


Si iata ce a iesit.

Am copt fursecurile aprox.20 minute. Neaparat cuptorul trebuie incalzit bine inainte de a introduce fursecurile.
Dupa ce s-au racit, le-am pudrat cu zahar cu gust de vanilie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...