vineri, 31 decembrie 2010

LA MULTI ANI!

LA MULTI ANI CU SANATATE SI IMPLINIRI PE TOATE PLANURILE!
Va doresc cam tot ce imi doresc si mie; ca anul ce vine sa ne faca mai buni, mai frumosi in suflet si mai curati in ganduri. Tot ce n-am realizat anul acesta sa putem face anul viitor.
Sa nu gandim ca timpul trece, ci ca avem sansa unui nou inceput. Sa invatam din greselile trecutului, astfel incat viitorul sa fie mult mai bun.
Noi vom intra in pasi de dans in 2011, ceea ce va doresc si voua!

marți, 28 decembrie 2010

SALATA DE PUI CU CIUPERCI

Daca tot facusem supa de pui de Craciun, m-am gandit sa folosesc carnea la o salata.
Ingrediente: carne de pui fiarta, 2 conserve de ciuperci, 4 cartofi fierti in coaja, castraveti murati, maioneza din 2 oua acrita cu zeama de lamaie, sare, piper.
Carnea, ciupercile si castravetii murati se taie cat mai marunt. Cartofii se taie cubulete mici.

Se amesteca toate impreuna cu maioneza si se condimenteaza cu sare si piper.

Este o salata delicioasa.

duminică, 26 decembrie 2010

COARDA CU MAC/BRANZA

Bine v-am gasit in a doua zi de Craciun!
Cum ati petrecut?
A trecut Mosul pe la voi?
Se pare ca noi nu am fost cuminti, pentru ca Mosu' ne-a ocolit anul acesta.
Dar am avut eu grija ca masa sa fie imbelsugata. Iar printre toate bunatatile au fost si aceste coarde cu mac si branza.

Ingrediente: 500 gr faina, 100 gr margarina pentru prajituri(eu am folosit Rama), 220 ml lapte, un ou si un galbenus, 100 gr zahar, un cub drojdie proaspata, putin ulei pentru framantarea aluatului, putina sare. Pentru umpluturi: un plic mac care se macina si se amesteca cu 3 linguri de zahar si putina apa ca sa nu se intareasca; 250 gr branza dulce de vaca amestecata cu 4 linguri de zahar si 2 pliculete de zahar vanilat. Si, dupa preferinte, stafide.
Pentru inceput se pune drojdia la dospit in laptele caldut.
Dupa ce s-a dospit, se amesteca cu faina, oul intreg si un galbenus, 100 gr zahar si margarina topita si racita si un praf de sare.
Se framanta bine aluatul folosind putin ulei. Apoi se lasa la dospit, la cald, pana se dubleaza. Circa o ora.
Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in doua. Se intinde fiecare bucata si se pune umplutura.

Se ruleaza, se inchide bine la capete, si se aseaza in tava unsa cu ulei.
Se mai lasa vreo 15-20 minute ca sa mai creasca aluatul.
Se coace pentru 40 minute in cuptorul incins inainte.
Se incearca daca s-a copt cu o scobitoare. Daca ramane aluat pe scobitoare inseamna ca nu este coapta inauntru.

Dupa ce este gata, se unge cu lapte rece cu putin zahar. In acest fel coaja nu se va intari deloc.

Se mai poate folosi ca umplutura si nuca, cacao,rahat sau gem.

joi, 23 decembrie 2010

SARATELE CU TELEMEA

Am inceput deja pregatirile pentru Craciun.
Primele la rand au fost saratelele pentru ca, cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai bune.

Ingrediente: 500 gr faina, 200 gr untura, un ou, sare, un cub drojdie proaspata, putin lapte, 250 gr telemea(eu am folosit de vaca), 150 gr smantana, un ou pentru uns.
Pentru inceput se pune la dospit drojdia in putin lapte caldut.
Telemeaua se da pe razatoarea mare.
Faina se framanta bine cu untura, se adauga oul, putina sare(atentie la sare; daca telemeaua este sarata nu se mai pune sare), drojdia dospita si telemeaua.

Se framanta toate pana se amesteca bine branza cu faina. Dupa aceea se pune smantana si se mai framanta pana devine un aluat putin mai moale. Eu am mai adaugat faina pentru ca mi s-a parut prea moale aluatul.

Aluatul se intinde in foaie de circa 1cm. Se unge cu ou batut, se mai rade telemea si se taie cu pintenul.
Se coc in cuptorul bine incins pana devin rumene.

luni, 20 decembrie 2010

VARZA MURATA CU CARNE

La noi in zona, la taierea porcului, se pregateste si varza cu carne. Bineinteles, carne de la porcul proaspat sacrificat.

Nu stiu sa va spun cantitati din fiecare ingredient, pentru ca am pregatit "dupa ochi".
Deci, am taiat vreo 4 cepe mai maricele si le-am taiat marunt. Carnea, tot asa, bucati.
Nu am folosit deloc ulei deoarece carnea era putin mai grasa.
Intr-o oala am pus ceapa si carnea si le-am lasat vreo 10 minute, amestecand mereu.
Grasimea lasata de carne a prajit putin ceapa.
Am acoperit totul cu apa calda, am condimentat cu sare si am lasat sa fiarba, fara capac.
Dupa ce a scazut apa, am adaugat 2 linguri de boia dulce si piper.

Dupa ce s-au mai calit vreo 2-3 minute, suficient pentru a se amesteca gusturile, am pus varza murata. Nu am spalat-o pentru ca nu era foarte acra. Dar daca este, trebuie spalata intr-o apa, ca sa nu iasa mancarea prea acra.
Am acoperit totul cu apa calda si am lasat sa fiarba, de data asta cu capac, pana varza a devinit moale. Cred ca a fiert vreo 2 ore.
Eu prefer aceasta mancare de varza cu smantana. Altii prefera cu ardei iute sau mamaliga.
Oricare ar fi preferinta voastra, va doresc pofta buna!

duminică, 19 decembrie 2010

POMANA PORCULUI

Ieri am fost la taiat de porc. Urasc aceasta operatiune, dar, doamne bune sunt "rezultatele".
Am avut o vreme de sa nu-ti lasi cainele afara. A nins cu fulgi mari toata ziua. Acuma dadeam zapada din curte, in jumatate de ora era la loc. Dar, va spun sincer, mie imi place cand ninge.
Ajunge cu vorba, mai bine sa va spun ce bunatati am mancat la finalul operatiunii.
O mica imagine...ca sa va faceti o idee.

Prima tura de carne s-a pus la prajit. Sub atenta mea supraveghere, iata ce a iesit.
O pauza de mancare a fost bine venita pentru cei ce munceau afara.

Apoi a urmat operatiunea "carnatul". Peste carnea macinata s-a pus din plin condimente: sare, piper, boia dulce si usturoi dat si el prin masina de carne. De zapacita ce am fost, am uitat sa fac poza.
Apoi soacra-mea si sotul meu au facut carnatii.
Vreo 4 carnati au mers la fript, iar restul in afumatoare.


Vreti putin carnat?

"Mesterul" jumarilor a fost socrul meu.
Si, bineinteles, jumarile au avut si carnita, asa cum imi place mie.

S-au mai preparat caltabosi si pate de ficat.

Poftiti la masa!

Va doresc din tot sufletul un Craciun Fericit, cu bucurie si lumina in suflet!

miercuri, 15 decembrie 2010

PLACINTA NEAGRA(cu dulceata de fructe de padure)

Este o prajitura care se face foarte repede.
Si este si ieftina.
Ingrediente: un ou, 2 linguri dulceata (se poate pune orice fel de dulceata sau pesmet de prune), 1/3 cana zahar, 5 linguri ulei, o cana lapte, un plic praf de copt, doua cani faina(cana pentru masura este cana de ceai)
Se amesteca oul cu zaharul, uleiul si dulceata pana devine o pasta omogena. Se adauga cana de lapte.
Faina se amesteca cu praful de copt si se pune treptat peste compozitia de mai sus. Faina se incorporeaza de jos in sus pentru a nu se face cocoloase.

Aluatul se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, si se coace circa 45 minute in cuptorul care a fost incalzit in prealabil.

luni, 13 decembrie 2010

CIORBA DE PUI A LA GREC

Ciorba mea preferata.
Dar, daca stau bine sa ma gandesc, cred ca a doua dupa cea de perisoare.

Ingrediente: carne de pui(un spate si doua aripi), 2 morcovi si 2 pastarnaci, patrunjel, sare, piper, 4 linguri smantana, 3 galbenuse de ou, zeama de lamaie.
In 2 l de apa se pune carnea de pui la fiert.
Intre timp se da pe razatoarea mare morcovii si pastarnacii.
Dupa ce carnea este fiarta, se scoate din oala. In aceeasi apa se pun zarzavaturile si se continua fierberea.
Carnea se ia de pe oase si se adauga in ciorba impreuna cu zarzavaturile. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se mai fierbe totul pentru aprox. 15 minute.

Cele 3 galbenuse se amesteca cu 4 linguri de smantana. Se adauga putin cate putin zeama din ciorba peste oua pana ajunge la temperatura ciorbei. Apoi se toarna totul in oala.

Se opeste fierberea, se adauga patrunjel tocat si se stoarce zeama de lamaie pentru acrirea ciorbei.
Si, pentru cultura mea generala, stie cineva de unde i se trage denumirea " a la grec" ?

sâmbătă, 11 decembrie 2010

ARDEI COPTI PANE(umpluti cu telemea)

Aveam in congelator niste ardei copti si ceva telemea prin frigider.
Vazusem mai demult o reteta de ardei copti pane, dar nu am facut niciodata. Asa ca azi am incercat.

Ardeii copti se curata de seminte si se taie in doua. Se pune o bucata de telemea(sau orice alta branza), se ruleaza si se inchide bine la capete.
Rulourile o sa iasa mai mici sau mai mari, in functie de cat sunt de mari ardeii.

Fiecare rulou se da prin faina, ou batut cu sare si piper si fulgi de porumb sfaramati.

Se prajesc la foc mic in ulei incins in prealabil.

vineri, 10 decembrie 2010

MANCARE DE CIUPERCI

Va propun o reteta de post.
Mancare de ciuperci combinata cu paste

sau mamaliga.

Ingrediente: jumatate de kg de ciuperci proaspete(sau 2 conserve), un morcov mai mare, ceapa, usturoi(5 catei), gogosar, o legatura de marar, sare, piper, ulei.
Ceapa si usturoiul se taie cat mai marunt. Morcovul se da pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei pentru 5 minute. Se adauga gogosar(eu am folosit macinat, pus la borcan pentru iarna) si ciupercile taiate cubulete(am folosit si coditele de la ciuperci). Se condimenteaza cu sare si piper, se pune foarte putina apa si se lasa la fiert vreo 15-20 minute. Dupa ce a scazut apa si a ramas un sos mai gros, se pune mararul tocat marunt.

luni, 6 decembrie 2010

PRAJITURA "ALBA NEAGRA"

Pandispan cu ciocolata amaruie si branza dulce de vaca cu cocos.
Delicios!

Pregatirea pandispanului: 4 oua, 8 linguri zahar, 4 linguri apa, jumatate de tabla de ciocolata amaruie, 8 linguri faina, jumatate de plic de praf de copt.
Albusurile de la cele 4 oua se bat spuma. Se adauga pe rand o lingura apa+2 linguri zahar. Se mixeaza bine pana se topeste zaharul. Si tot asa pana se termina cele 8 linguri de zahar si 4 de apa.
Ciocolata amaruie se topeste(eu am folosit cuptorul cu microunde) si se lasa putin la racit. Se adauga impreuna cu galbenusurile peste albus.
Praful de copt se amesteca cu cele 8 linguri de faina si se adauga peste albus. La aceasta etapa nu se mai foloseste mixerul, ci lingura de lemn. Aluatul se amesteca de jos in sus pentru a nu se lasa albusul.
Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se pune compozitia si se coace in cuptorul preincalzit circa 35 minute.



Intre timp se pregateste "partea alba" a prajiturii.
Ingrediente: 200 gr unt, 500 gr branza dulce de vaca scursa bine de zer, 5 linguri de cocos, 4 linguri de zahar, o lingura de zahar pudra cu aroma de vanilie, 2 pliculete de zahar vanilat, 250 ml frisca lichida(o cutie mica).
Untul se mixeaza cu zaharul, zaharul pudra cu gust de vanilie si zaharul vanilat, pana devine spuma. Se adauga branza de vaca si cocosul. Separat se bate frisca, care se adauga peste branza.

Peste blatul racit si insiropat se pune compozitia de branza.
Se orneaza cu ciocolata rasa sau topita.

Tin sa precizez ca a fost bataie pe aceasta prajitura.

duminică, 5 decembrie 2010

PIEPT DE PORC LA CUPTOR

Un fel doi la masa de duminica, foarte bun.

Ingrediente: piept de porc, usturoi, sare, piper, boia dulce, ierburi provence, cartofi, legume congelate sau proaspete, vin alb.
Pieptul de porc se taie pe lungime, dar nu pana jos. Se condimenteaza, inclusiv in taieturi, cu usturoi cat mai mult, sare, piper, boia dulce si ierburi provence(rozmarin, cimbru, cimbrisor si tarhon). Se lasa la frigider pentru o ora ca sa se imbine toate aromele.
Intr-o tava de yena(sau de tort) se pune putin vin alb si putina apa. Se acopera cu folie de aluminiu si se tine la cuptor pentru o ora.

Dupa o ora se ia folia, se pun cartofi(fierti in prealabil) condimentati cu sare, piper si boia dulce si legume(eu am pus congelate). Se mai da la cuptor pentru circa jumatate de ora.
Din cand in cand puneti peste cartofi si legume, zeama din tava.


sâmbătă, 4 decembrie 2010

SALATA DE BOEUF

Nu cred ca sunt multe de spus despre aceasta salata.
Orice roman a mancat asa ceva.

Ingrediente: legume si carne de la supa de pui , castraveti murati, cartofi fierti, maioneza, lamaie, sare si piper.
Nu pot sa va dau cantitati exacte pentru ca nu stiu.
Si se face asa: legumele si carnea din supa, castravetii murati si cartofii fierti se taie cat mai marunt. Cred ca am pus 6 castraveti mici(se pune dupa gust) si 3 cartofi.
Separat se face maioneza: 2 galbenuse de ou, o lingurita de sare si doua de mustar. Se pune ulei putin cate putin si se invarte in aceasi directie. Ah, am uitat: si se pune sotul la teaba!
Pentru o aroma mai acrisoara, se stoarce zeama de lamaie in maioneza.
Se amesteca maioneza cu legumele si carnea de pui. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Ca sa o mai acresc putin am pus moare de pe castraveti.

Unele bucatarese mai pun si mazare verde in salata.

LANGOSI CU BRANZA SI MARAR

Daca s-ar inventa o reteta de langosi fara prajire, ar fi ideal!
Imi plac langosii, dar sunt prea unsi pentru gustul meu.

Ingrediente: 600 gr faina, 350 ml apa, un cub de drojdie proaspata, sare, ulei, 300 gr branza telemea, o legatura de marar, ceapa verde.
Am pus in masina de paine: apa, o lingurita de sare, o lingura de ulei, faina si drojdia. Am folosit programul de aluat(amestecare si dospire).
Dupa ce a terminat programul, am rupt aluatul in 12 bucati. Am intins fiecare bucata, am pus umplutura(branza data pe razatoarea mare, marar si ceapa verde, sare daca este nevoie) si le-am impachetat. Pentru a nu se lipi aluatul de mana, am folosit ulei, nu faina. Am lasat vreo 10 minute pe masa sa mai creasca, astfel marginile s-au lipit mai bine si nu s-a desfacut langosul la prajit.
Se pune ulei la incins. Se prajesc langosii pe amandoua partile. Se scot pe servetel pentru a absoarbe surplusul de ulei.

Mie imi place si cu putin mujdei de usturoi. Asa, ca sa tin deoparte... sotul ;))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...