duminică, 7 noiembrie 2010

DESPRE SPANACUL LUI POPEYE

Cand eram mica, mama ma pacalea sa mananc spanac folosindu-se de personajul animat Popeye. Credeam ca si eu o sa am asemenea puteri daca mananc spanac.

Adevarul este ca spanacul nu contine atata fier( 2- 5 mg la 100g), asa cum se credea in trecut, existand multe alte legume care au continut mai mare de fier. Spanacul este totusi valoros prin alte componente: saruri minerale(sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide. Din acest punct de vedere, spanacul este considerat un medicament natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv. De aceea este indicat ca spanacul sa fie foarte putin oparit sau consumat in stare cruda, in salate cu alte cruditati, pentru a nu-si pierde calitatile. Daca in timpul fierberii isi schimba culoarea in verde galbui, spanacul nu mai trebuie consumat.

Proprietati:

- are efecte benefice in caz de anemia si covalescenta dupa boala
- este cicatrizant
- are rol laxativ
- scade nivelul colesterolului
- daca exista probleme cu tensiunea ridicata ajuta la reglarea acesteia
- stimuleaza digestia, dar ajuta si la curatarea tubului digestiv
- intareste sistemul imunitar

- frunzele proaspete sunt recomandate si in alimentatia copiilor pentru fortificarea organismului

- sucul proaspat ajuta procesul de refacere al organelor bolnave

- clorofila, în combinatie cu fierul, regenereaza sângele si îi creste continutul de hemoglobina

-previne cancerul pentru ca are efect antioxidant

Exista si contraindicatii deoarece spanacul contine si acid uric, oxalati de potasiu si de calciu care nu sunt recomandate in inflamatii gastrice si intestinale, boli hepatice, precum si in artrite si reumatism.

Reteta cu spanac crud: frunzele de spanac se spala foarte bine si se mai maruntesc putin daca sunt mai mari. Doua oua fierte tari se taie in sferturi. Total se asezoneaza cu zeama de lamaie, sare si ulei de masline.

Daca va place spanacul incercati aceasta reteta.

Un comentariu:

Alexandra spunea...

Interesant acest articol. Nu stiam ca spanacul ar trebui consumat crud. O sa il combin cu tot felul de salate ca sa profit din plin de beneficiile lui.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...