luni, 13 decembrie 2010

CIORBA DE PUI A LA GREC

Ciorba mea preferata.
Dar, daca stau bine sa ma gandesc, cred ca a doua dupa cea de perisoare.

Ingrediente: carne de pui(un spate si doua aripi), 2 morcovi si 2 pastarnaci, patrunjel, sare, piper, 4 linguri smantana, 3 galbenuse de ou, zeama de lamaie.
In 2 l de apa se pune carnea de pui la fiert.
Intre timp se da pe razatoarea mare morcovii si pastarnacii.
Dupa ce carnea este fiarta, se scoate din oala. In aceeasi apa se pun zarzavaturile si se continua fierberea.
Carnea se ia de pe oase si se adauga in ciorba impreuna cu zarzavaturile. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se mai fierbe totul pentru aprox. 15 minute.

Cele 3 galbenuse se amesteca cu 4 linguri de smantana. Se adauga putin cate putin zeama din ciorba peste oua pana ajunge la temperatura ciorbei. Apoi se toarna totul in oala.

Se opeste fierberea, se adauga patrunjel tocat si se stoarce zeama de lamaie pentru acrirea ciorbei.
Si, pentru cultura mea generala, stie cineva de unde i se trage denumirea " a la grec" ?

3 comentarii:

Bărbat la Cratiţă spunea...

Ciorba de pui a la grec este si una dintre preferatele mele. Nu sunt 100% sigur, dar din ceea ce stiu eu numele i se trage de la faptul ca a fost adusa la noi de catre bucatarii domnitorilor fanarioti. Pentru cei care nu sunt pasionati de istorie, fanariotii erau turci de origine greaca ce locuiau in Phanar, un cartier din Constantinopol. Daca tot au scos untu` din noi, macar "ne-am scos" si noi cu ceva :))

MONI spunea...

Mai sa fie! Barbat la cratita, cultura generala beton... Ia spune-mi, esti insurat? :))

Bărbat la Cratiţă spunea...

:)) Nu sunt insurat, poate asta o fi si motivul pentru care am timp sa stau pe net.
Nu stiu daca e vorba de cultura generala, pur si simplu s-a nimerit sa stiu raspunsul. Intotdeauna m-a fascinat etimologia cuvintelor/expresiilor iar istoria imi place mai mult decat gatitul - probabil pentru ca sunt un tip comod :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...