sâmbătă, 26 februarie 2011

ARIPIOARE DE PUI LA GRATAR

Cand mergem la picnic, preferatele mele sunt aripioarele de pui.
Tot am incercat sa fac acasa pe gratar, dar nu sunt ca cele facute la fum.
O varianta mai apropiata, ma refer la faptul ca ies crocante, sunt cele pe care vi le propun acum.
Ingrediente: aripi de pui, sos de soia, vin alb, boia dulce de ardei, sare, ulei, ierburi Provence, usturoi.
Se face un amestec din toate ingredientele de mai sus: 3 linguri sos de soia, o lingurita de sare, o lingurita boia dulce, o lingurita ierburi aromate, o lingura ulei, 3 catei de usturoi maruntiti. Se pun aripioarele in acest amestec si se tin la rece cel putin o ora.
La gratarul cu apa am folosit vin alb. Se tin cate o jumatate de ora pe fiecare parte.

joi, 24 februarie 2011

CARTOFI COPTI CU UNT AROMAT

Cu ceva timp in urma am facut unt aromat pentru macrou la gratar.
Mi-a mai ramas unt pe care l-am tinut la frigider. Intr-o seara am facut niste cartofi copti in folie de aluminiu si nu s-au mancat toti. Asa ca, m-am gandit sa folosesc untul la cartofi.
Cartofii se spala si se sterg bine. Se impacheteaza in folie de aluminiu si se coc pentru aprox.o ora si 10-15 minute. Dupa ce s-au racit se taie, dar nu pana jos. In fiecare taiatura se pune unt aromat.

Se incalzesc in cuptorul cu microunde pana se topeste untul.
Pur si simplu am "devorat" 4 cartofi cu o salata verde.



marți, 22 februarie 2011

VARZA CALITA CU ROSII SI KAISER

Mie imi place foarte mult varza murata. O mananc si direct din butoi!
Azi va propun o reteta pe cat de simpla pe atat de buna.
Ingrediente: varza murata, kaiser, rosii din conserva, piper, busuioc, ulei.
Kaiserul se taie feliute. Se caleste in ulei(mai mult pentru ca si varza se va cali tot in ulei).
Dupa ce s-a rumenit bine kaiserul se pune varza murata. Calirea dureaza ceva timp pentru ca nu se pune deloc apa. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda. Dureaza cam 30-40 minute, pana varza devine maronie.
Se adauga vreo 3 linguri de rosii cuburi din conserva, piper si busuioc uscat sau proaspat. Daca folositi rosii proaspete, acestea trebuie decojite si taiate marunt.
Se mai lasa la calit aprox.2-3 minute ca sa se imbine aromele.

duminică, 20 februarie 2011

FOIETAJ CU LEGUME SI CREMWURSTI

Acest preparat este ideal atunci cand ai resturi prin frigider. Le combini si iese ceva foarte bun si gata in jumatate de ora.
Si la mine mai este o chestiune foarte importanta: sa-l pacalesc pe sot sa manance legume!
Ingrediente: aluat foietaj, 3 cremwursti, o punga de legume congelate(sau proaspete), busuioc, 4 oua, 150 gr telemea(sau orice fel de branza-in afara de cea dulce), sare, piper, 2 linguri smantana.
Pentru inceput am fiert legumele congelate(am folosit un mix de morcovi, conopida si broccoli). Pe punga scria 10 minute, dar le-am fiert doar 5 si le-am pus sub jet de apa rece ca sa opreasca fierberea. Oricum vor mai sta la cuptor vreo jumatate de ora.
Aluatul foietaj se pune intr-o tava. Peste se aseaza legumele fierte si racite. Pentru un gust ceva mai deosebit am rasfirat busuioc uscat peste legume.

Separat se bat bine 4 oua cu telemeaua data pe razatoarea mare si cele 2 linguri de smantana. In functie de cat este de sarata branza, se mai pune piper si sare.
Se toarna ouale in tava si se imprastie pe toata suprafata, astfel incat sa intre peste tot printre legume.

Se coace pana se face o crusta maronie.
Se poate servi atat calda cat si rece si alaturi de o salata verde.

vineri, 18 februarie 2011

PASTE CU TELEMEA SI CASCAVAL

Pastele se pot face in diferite feluri. Doar idei sa ai. Exista pastele"quatro formaggi"(4 feluri de branza), dar eu m-am limitat doar la doua: telemea de vaca putin sarata si cascaval.
Ingrediente: 500 gr paste in orice forma, telemea de vaca putin sarata 300 gr, cascaval 150 gr, 3 oua, 4 linguri smantana, sare daca este nevoie.
Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Apoi se lasa sa se scurga bine de apa in care au fiert.
Telemeaua si cascavalul se dau pe razatoarea mare.
Intr-o tava pentru cuptor se pune putin ulei. Pastele se amesteca cu telemeaua si jumatate din cantitatea de cascaval. Se pun in tava.
Separat se bat ouale cu restul de cascaval si smantana. Se toarna peste paste.
Se coace in cuptor aprox.20-25 minute, pana se face o crusta maronie.

miercuri, 16 februarie 2011

SALATA DE TON

O salata de ton cu legume foarte buna. Si plina de vitamine.
Ingrediente: 2 conserve de ton bucati, porumb dulce, fasole in suc chili la conserva, ardei gras, sare, lamaie.
Tonul se scurge foarte bine de uleiul din conserva. Se amesteca cu fasolea boabe, porumbul si ardeiul taiat feliute. Porumb si fasole boabe se pune in functie de preferinte. Mie imi place porumbul, asa ca am pus jumatate de conserva.
Se condimenteaza cu sare dupa gust si se stoarce zeama de lamaie.
Mie mi-a placut aceasta salata si voi incerca si cu alte legume.



duminică, 13 februarie 2011

CIORBA DE MAZARE GALBENA

Mazarea galbena seamana foarte mult la gust cu fasolea boabe uscata. Si se prepara cam dupa acelasi principiu: trebuie lasata la inmoiat cateva ore in apa rece.
Contine substante minerale: Ca, K, Na, P si vitamine: A, B1, B2, B3 si C. Dar este usor laxativa, asa ca trebuie consumata cu moderatie.
Ingrediente: 250 gr mazare uscata, un morcov, un pastarnac, un ardei rosu gras(sau verde), 2 frunze de dafin, o ceapa mai mica(am folosit ceapa rosie), 3 catei de usturoi, carnat afumat, boia dulce, sare si piper.
Mazarea se pune la fiert in apa cu frunzele de dafin.
Morcovul, pastarnacul si ardeiul se taie cubulete. Dupa ce mazarea a fiert de trei sferturi, legumele se pun si ele la fiert.
Separat se caleste ceapa taiata marunt cu usturoiul tocat, carnatul taiat felii si o lingura de boia dulce.
Cand legumele sunt fierte se adauga prajeala in oala, se condimenteaza cu sare si piper si se mai fierbe pentru 2-3 minute ca sa se combine toate aromele.

sâmbătă, 12 februarie 2011

MACROU LA GRATAR, CU UNT AROMAT

M-am cam saturat de peste prajit cu faina de malai. Si cum somonul(care imi place) este cam scump, ramanem la macrou. Am vrut sa vad cam ce gust are cu unt aromat si, va spun oficial, asa voi manca de acum macroul!
Macroul se curata de intestine si se spala bine sub jet de apa.
Am incercat si cu peste lasat intreg si taiat pe jumatate. Cel taiat s-a facut mai bine.
Se acopera cu unt aromat atat in interior cat si pe exterior. Untul nu se va lipi de pielea pestelui daca este direct de la frigider. Asa ca, lasati-l putin sa se inmoaie, astfel incat sa devina ca o pasta.
Dupa ce s-au dat cu unt, pestii se tin la rece macar pentru o ora.

Se incinge foarte bine gratarul. Daca nu aveti gratar si faceti in tigaie obisnuita, nu adaugati ulei suplimentar. Pestii se vor praji in untul care se va topi.
Se lasa aprox 5 minute pe fiecare parte.
Inainte de ai lua de pe gratar, eu am mai stors putina zeama de lamaie.

joi, 10 februarie 2011

UNT AROMAT

Untul aromat este foarte bun la fripturi sau peste.
Se lasa la temperatura camerei un pachet de unt pana se inmoaie. Se amesteca cu 2 lingurite de rozmarin si 2 lingurite de busuioc(uscat sau proaspat), 3 catei de usturoi dati prin presa, sare si zeama de lamaie. Se face un baton din unt folosind o punga sau se pune intr-o cutiuta. Se tine la frigider si se foloseste la nevoie.
Voi reveni cu o reteta de macrou cu unt aromat.

luni, 7 februarie 2011

GRATAR DE PORC CU MANCARE DE SALATA VERDE

Stiu, veti spune: gratarul de porc se mananca cu cartofi prajiti sau salata de legume. Eu mai aveam mancare de salata verde si am incercat sa vedem cum este. Si, va spun sincer, s-a mancat tot.
Ingrediente: carne de porc taiata felii si putin batuta(ceafa sau cotlet), sare, piper, sos de soia, usuroi praf, mancare de salata verde.
Feliile de carne se condimenteaza cu sare, piper, usturoi praf(sau crud) si cateva 2-3 linguri sos de soia. Se lasa la frigider macar vreo jumatate de ora.
Se incinge foarte bine gratarul si se prajeste carnea. Cred ca a durat vreo 10 minute si a fost gata. Abia asteptam sa mananc, asa de bine mirosea in bucatarie.

duminică, 6 februarie 2011

PASTE CU ARDEI COPTI

Am scos de la congelator o punga de ardei copti cu intentia de a face o salata la felul doi. Dupa ce s-au dezcongelat, surpriza! Erau cam rupti. Ce salata sa mai fac! Asa ca, am amestecat cam ce am avut prin frigider cu niste paste, si a iesit... ceva bun.
Ingrediente: ardei copti(am avut 4), paste, 5 felii de kaiser, 100 gr telemea, ulei.
Pastele se fierb in apa cu putina sare. Intre timp se taie toate celelalte ingrediente in bucatele.
In putin ulei se pune kaiserul. Dupa ce se prajeste se adauga ardeii copti. Se amesteca bine pentru a se combina gusturile. Dupa vreo 2-3 minute se pune si telemeaua. Bucatile mai mici se vor topi si va da o consistenta cremoasa.
Pastele, scurse bine de apa in care au fiert, se amesteca cu "sosul" de ardei copti.

vineri, 4 februarie 2011

PULPE CU CARTOFI SI MAIONEZA (LA CUPTOR)

Reteta realizata si prezentata de Ioana din Treviso, Italia.
Voi incerca si eu aceasta reteta. Arata foarte bine si cred ca si gustul este pe masura.
Deci, pulpele de pui se fierb sau, ca sa impuscati 2 iepuri, se face supa de pui.
Intre timp se curata cartofii. Daca sunt mai mici se lasa intregi, daca sunt mai mari se taie in jumatate.
Dupa ce pulpele s-au fiert se scot intr-o tava care merge la cuptor. Printre pulpe se pun cartofii si se condimenteaza tot cu condimente pentru pui. Nu se pune nimic in tava, nici apa, nici ulei. Si sa va spun de ce. Peste cartofi si pulpe se toarna un borcan de maioneza.

Se coace aprox.50 minute. Ca sa vedeti daca este gata, incercati cartofii cu o furculita.



joi, 3 februarie 2011

RULADA DE BISCUITI CU CREMA DE MASCARPONE

Este traditionalul salam de biscuiti imbunatatit cu crema de branza mascarpone.
Ingrediente: 50 biscuiti populari, 6 linguri zahar, 200 gr unt, 2 galbenusuri, jumatate de sticluta de esenta de rom, lapte, 4 lingurite cacao, 125 gr mascarpone, 100 ml frisca lichida, un ou, 2 linguri zahar.
Prima data se pregateste crema cu branza mascarpone. Se bate frisca cu mixerul, apoi se adauga crema mascarpone. Se omogenizeaza bine, dupa care se pun oul si cele 2 linguri de zahar. Se mixeaza pana se topeste zaharul. Se tine crema la frigider pana se fac biscuitii.
Cei 50 de biscuiti se faramiteaza. Eu i-am bagat intr-o punga si i-am spart cu sucitoarea. Trebuie sa ramana si bucati mai mari de biscuiti.
Separat se amesteca untul tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul, cacaoa si esenta de rom. Se adauga biscuitii si se amesteca bine pentru a se omogeniza compozitia. Dupa ce s-au pus toti biscuitii se adauga lapte, putin cate putin, pana devine ceva mai moale, astfel incat sa poate fi intinsa compozitia.
Pe o punga mai mare se intinde compozitia de biscuiti peste care se pune un strat de crema. Se ruleaza cat mai strans. Mie mi-au iesit 2 rulade.

Ruladele se tin la rece cateva ore. Cel mai bine ar fi peste noapte.
Dupa ce s-au intarit, se pot taia dupa preferinte.
La noi, eu mananc cu felia, sotul cu bucata!

marți, 1 februarie 2011

SOS DE DOVLECEL SI KAISER PENTRU PASTE(reteta italiana)

Reteta realizata si prezentata de Ioana din Treviso, Italia.
Tortelini( sau orice fel de paste) cu sos de dovlecel si kaiser.
Ingrediente: dovlecel mic(zucchini), 5 felii de kaiser, 2 linguri smantana panna, sare, piper, praz sau ceapa, ulei de masline sau de floarea soarelui. In aceasta reteta s-a folosit praz si ulei de masline.
Pentru inceput se caleste prazul taiat marunt in ulei de masline pana isi schimba culoarea. Se sareaza si pipereaza, apoi se adauga kaiserul taiat cubulete. Se mai lasa la calit pana kaiserul se prajeste putin. Dovlecelul(necuratat de coaja)se taie cubulete si se pune in oala. Se adauga apa cat sa acopere tot si se lasa la fiert. Dupa ce dovlecelul este fiert se pun cele 2 linguri de panna(tip de smantana care se ingroasa la fiert) si se mai fierbe pana scade si ramane ca un sos.

Va spun drept ca nu am gustat acest sos, dar este pe lista mea de prioritati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...